În 2024, au fost introduse noi modificări fiscale referitoare la veniturile din închirieri. Una dintre acestea este reintroducerea cotei forfetare de 20%, iar veniturile din chirii sunt impozitate prin reținerea la sursă atunci când o persoană fizică închiriază o proprietate către o persoană juridică. De asemenea, nu mai este obligatorie ținerea evidenței în sistem real pentru persoanele fizice care obțin venituri din închirierea bunurilor în cazul în care acestea derulează mai puțin de 5 contracte de închiriere la sfârșitul anului fiscal.

În trecut, era clar cine era responsabil de plata impozitului pe veniturile din chirie (adică persoana care obținea venitul impozabil – locatorul/proprietarul), însă începând cu 2024, aceste reguli se modifică. Dacă ești o persoană fizică și închei un contract de închiriere cu un chiriaș care este o persoană juridică (cum ar fi o S.R.L, un P.F.A etc.), trebuie să ții cont că declararea și plata impozitului pe veniturile din chirii revin acestui chiriaș și nu ție, proprietarului persoană fizică.

Iată câteva aspecte cheie:

  • Reintroducerea cotei forfetare de 20%: Aceasta înseamnă că din veniturile din chirii, vei fi obligat să plătești un impozit în valoare de 20%, fără a fi necesar să ții o evidență detaliată a cheltuielilor sau să completezi declarații fiscale complicate. Este important să iei în considerare acest aspect atunci când stabilești valoarea chiriei.
  • Retenția la sursă pentru chiriași persoane juridice: Dacă închiriezi o proprietate către o persoană juridică (cum ar fi o S.R.L sau un P.F.A), aceasta va fi responsabilă de reținerea și plata impozitului aferent chiriei către stat. Prin urmare, nu vei mai fi direct responsabil de declararea și plată impozitului pe veniturile din chirii în aceste cazuri.
  • Exonerare de obligativitatea de ținere a evidenței pentru un număr mai mic de contracte de închiriere: Dacă ai mai puțin de 5 contracte de închiriere încheiate la sfârșitul anului fiscal, nu vei mai fi obligat să ții o evidență în sistem real. Această modificare simplifică procesul pentru cei care au un număr redus de proprietăți închiriate.

Este esențial să te asiguri că ești la curent cu aceste modificări fiscale și să consulți un expert în domeniul fiscal pentru a înțelege cum aceste schimbări te afectează în mod specific, în funcție de situația ta financiară și de proprietățile pe care le deții sau le închiriezi.